Piraten, zakenmannen en een BV

Geert Spiessens (aka Meneer Forest) stuurde mij vandaag een bericht met de bovenstaande scan in bijlage. Nu, ik ken dat artikel heel goed.

Ten eerste, ik heb het al jaren liggen op mijn zolder, waar ik af en toe ga zitten in een bui van opperste heimwee. Dat artikel valt dan meteen op, het is namelijk geen knipsel, het is het complete exemplaar van Zondagnieuws, wat zo’n beetje de voorloper was van Dag Allemaal en de Joepie in één stuk. En daar staat bovenstaand artikel dus in.

Ten tweede, ik herinner me de dag waarop de journalist in kwestie langskwam om een aantal foto’s te trekken en een interview te plegen met Patrick Valain, zijn broer Rudy en Patrick Hendrickx (aka Dubateau).
Willy De Geest was er volgens mij ook bij, maar die werd niet in het interview betrokken. De journalist (en de fotograaf, want die was er ook bij) hadden met Valain afgesproken in het Loereveld in Overmere, het landgoed van Patrick.
Omdat ik toen al (zeker na de allereerste inbeslagnames) een redelijke publiekstrekker was, vond de beheerraad het geen slecht idee om mij naar Overmere te halen en op enkele foto’s te figureren.

Zoals jullie kunnen zien, zit ik een beetje te doen alsof achter een klein mengpaneel in een duidelijk goed geïsoleerde studio. Het was daar, beste vrienden, dat Patrick Valain, honderden promo’s voor de Maeva drive-inshow en even zoveel reclamespots in elkaar sprak en monteerde op ambachtelijke wijze, dus zonder enige hulp van computer en audio-software. Door de microfoon (met oranje plopkapje) zijn indertijd honderden verzoekjes gepasseerd voor kweeniehoeveel afleveringen van de Verzoekbus. Oh ja, ik zat daar alleen maar voor de foto, dat was niet echt een studio in Ukkel of zo.

In de loop der tijd heb ik af en toe brieven gekregen van fans, die elk detail op de foto’s bestudeerden en mij daarover schreven. De brieven werden later e-mails en nog later sms’jes en nog later Messenger-berichtjes en tegenwoordig dus Whatsappkes. Vandaag kreeg ik trouwens nog op Facebook de vraag of het mengpaneel een Stanford was. Voor zover ik weet: jazeker. Eigenlijk zou ik het aan Valain zelf moeten vragen, maar om een of andere duistere reden hoor ik totaal niets meer van de Patrick. Hij wil blijkbaar zelfs geen vriendjes worden op Facebook.
Zou Valain mijn boek gelezen hebben? vraag ik me weleens af.

Terzake nu. Ik herinner me echt hoe spannend ik het vond dat ik aanwezig mocht zijn die dag, dat ik mocht meespelen in het schouwspel dat het dichtste het fenomeen Piraten, Zakenlui en een BV benaderde. Toen het weekblad een paar dagen later in de winkel lag, vond ik het nog spannender.

Overigens, het hele artikel beslaat nog een paar pagina’s extra met meer foto’s. Jammer dat de genaamde Geert Spiessens dat ook niet heeft ingescand en op WhatsApp gegooid.

3 gedachten over “Piraten, zakenmannen en een BV”

  1. Ik vind het heel raar en vooral spijtig dat na wat jullie samen hebben meegemaakt er geen contact meer is , ik hoor het het en der ook nog wel dat bepaalde dj’s na de Maeva periode elkaar nooit meer hoorde. Nochtans in deze tijd met sociale media?

    Like

  2. Ik dacht dat Patrick ooit zei dat het radiotijdperk voor hem een afgesloten periode is, wat ik begrijp. De ene wil daar nog wel over babbelen, de andere niet. Ieder maakt dat voor zichzelf uit. Een marc jacobs is bvb zeer toegankelijk gebleven, vertelt graag over zijn raďioleven, anderen zwijgen erover.Ik kijk bvb naar mijn studio Manhattan periode. Er bestaat een facebookgroep met al wie er op 1 of ander manier wat kwam doen bij tv opnames. Ik ben daar niet bij aangesloten omdat ik daar totaal geen zin in heb. Nochtans veel mooie dingen meegemaakt, zoals bvb na een opname van luc, de mannen van crowded house die na de opname in de vipbar zomaar ’c’Est une poupee qui fait non non’ zingen, vóór het gsm tijdperk, neem dat nu op en de wereld ligt plat. Alles gaat voorbij telt ook voor mij.
    Bij maeva, toen de testuitzendingen liepen een proefprograamma ingestuurd en uiteraard, volkomen terecht, niet weerhouden. Ik heb er geen minuut van wakker gelegen. Toch heeft grote landelijke radio nog steeds mijn bewondering en aandacht, maar…het moet iets ambachtelijk hebben, geen voicetracks, maar iemand die vrij draait wat hij, en hopelijk de luisteraars, leuk vind.geen camera erbovenop, maar iemand die ’smorgens om 6 uur begint met pakweg ’New world in the morning ’van Roger whittaker en je uit bed sleurt, naar je werk, in de auto,…en waar je je enigszins bij betrokken voelt.
    Zomaar binnenvallend als herinnering, Rudi van Vlaanderen met zijn rudicuul. Draaide soms 2x dezelfde single binnen hetzelfde uur omdat hij die geweldig vond. Ook al vond je de plaat maar niks, het was toch speciaal, dat hoorde je nergens. Dat, maakte radio destijds leuk, dat onverwachte dat los vijsje van de dj, of de naald die van de plaat schoof, ipv de nieuwsjinge de prachtplaarjingle horen,… Ben die discussieert met arie en marc in wekkerwacht en zegt dat hij toch wel zelf bepaald hoe lang zijn babbelhoekje nog duurt, veel gezever en flauwekul bijeen, maar fun fun fun.

    Like

  3. Rudi Van Vlaanderen is één van de weinige “overlevers” die nog elke werkdag van 7 tot 9 te beluisteren is op Radio Demerstad. Te ontvangen in Vlaams Brabant en Limburg via DAB. Velen hebben zich jaren 80 ingezet voor een ander radiolandschap. Enkelen hebben er goed geld aan verdiend. De meesten hebben door hun talent en inzet niet gekregen wat ze nastreefden en verdienden…

    Like

Plaats een reactie