Als een zeef

Marc stuurde mij een berichtje om te zeggen dat hij volop fragmenten aan het beluisteren is voor één van onze volgende afleveringen. Het zijn stukjes uit programma’s van Mi Amigo Duisburg. Ik noem het zo voor het gemak, maar het heette gewoon Mi Amigo. Meer daarover later. In Tivoli Road van dit weekend nemen we al een aanloop naar het verhaal van dat nationale station uit 1984 dat Marc en ik opstartten, samen met Guido van Linthout en Ronny Van Gelder. Die Mi Amigo was overigens de eerste radio die echte concurrentie werd voor Maeva, nadat we daar weg waren.

Maar soit, zoals ik zei: meer daarover later. Waar het mij nu om gaat, is de teloorgang van het menselijk geheugen. Zowel Marc als ik zelf, beseffen stilaan dat het quasi onmogelijk is om alles wat we hebben meegemaakt, ook tot in detail te onthouden.

Ben? Wist je dat jij en ik nog programma hebben gedaan bij Lipstick?
Och gij! Nog vòòr Mi Amigo begon in Duisburg? Dat wist ik niet meer!
Ik ook niet. Totaal vergeten!
En dat Ferry Eden ook programma deed voor Duisburg.
Totaal vergeten!

Dit soort conversaties beginnen steeds vaker op te duiken. Zeker sinds we via Tivoli Road meer en meer met ons eigen verleden geconfronteerd worden. Vroeger dacht ik dat het een vroege vorm van dementie was die de kop op steekt, nu het pensioen een onvermijdelijk deel van de realiteit is geworden.
Echter, sinds een tijdje begrijp ik dat niemand èlk detail van zijn/haar leven voor eeuwig onthoudt. In ons geval, waarbij veel details in de vorm van audio-fragmenten regelmatig verschijnen, krijgen we evenwel vaak te maken met de harde bewijzen.

De momenten van och gij! Dat wist ik niet meer! zijn dan ook meer dan vroeger aanwezig. Gewoon accepteren is de boodschap, het heeft ook zijn goeie kanten. Welke goeie kanten dat zijn, dat ben ik helaas vergeten.

Nog iets voor de Maeva-fans: ik weet dat Ronny Van Gelder ons veel te vroeg ontvallen is. Maak u geen zorgen, hij wordt niet vergeten. In de komende afleveringen van onze podcast, zullen we het nog vaak hebben over de Ronny. En zoals Marc het soms zegt: hij krijgt zijn plaats in de geschiedenis.

14 gedachten over “Als een zeef”

 1. Het is dan ook niet abnormaal dat jullie beide dingen uit het verleden vergeten zijn, welke radio loopbaan hebben jullie gehad. Zoveel meegemaakt zowel fijne als minder fijne periodes. Maar we zijn zo blij dat ze opnieuw hier de revue zullen passeren. Een aantal van onze vroegere helden (dj’s van Maeva) zijn er inderdaad helaas niet meer , en dank zij jullie zullen ze opnieuw vermeld worden. Fantastisch jongens , doe zo verder.

  Geliked door 1 persoon

 2. Om mijn geheugen op te frissen neem ik een duik ik in mijn zeezender tijdschriften, LP’s, Veronica-magazines en oude bandopnames !

  Like

 3. Mi amigo Duisburg klonk in het begin super. Alle gekende jingles en de mi amigo tune zoals die werd uitgebacht door monopole records. Spijtig dat er opeens nieuwe jingles kwamen waarvan het absolute dieptepunt de 6 piepjes waren als tijdsein. Tel daar de nieuwe jingles bij die flauw en goedkoop klonken en het leek meer op een prulradiootje.men had beter de echte jingles behouden ipv te experimenteren met rommeljingles waar de meeste lokale radio’s neen tegen zouden zeggen wegens…slecht . 6 piepen als tijdsein op mi amigo. Bijna den BRT, zo slecht. Dat mi amigo zo diep wegzakte wqspijnlijk, er zat veel en veel meer in.

  Like

 4. Eén van mijn mooiste zeezenderherinneringen is Swinging Radio England die slechts een korte periode in de lucht was (50 KW) vanop de Laissez Faire. Van 3 mei tot 13 november 1966 spetterde de muziek uit onze Radiobell-ontvanger !

  Like

 5. Mi Amigo Duisburg? Weer iets wat me totaal ontgaan is in de 80’s🤔

  Like

 6. Nog even verder zagen. Dat nieuwe mi amigo jingepakket werd netjes ingeleid door Marc Hermans en een verwijzng naar de eigenaar van het nieuwe pakket en begon dus met de fameuze 6 piepen. Dat exacte tijdstip was onhaalbaar omdat het uitgezonden werd via diverse stations die de copies kregen van de maxell c120 cassettes die gecopieerd werden in de mommaertstraat in molenbeek door Achilles van Brussel, die studio komt trouwens even in beeld in de maeva video. Ik heb nog ergens een c120 cassette van Ben liggen uit die periode die naar Brugge was gegaan en het geluid vol ruis was, soms zelfs jankte maar gewoon werd uitgezonden. Blijkbaar was er al hele geen budget om cassettes regelmatig te vervangen. Ook een mi amigo top 50 van bert de groef met verschrikkelijk veel ruis op de copie zou zo uitgezonden moeten zijn. Ik denk dat dit de doodsteek was, de luisteraar wou dat oude zeezendergeluid van jingles, due wegvallen voir een goedkoop simpel pakketje, en dan programma’s met zoveel ruis op de casse7dat het station slecht binnenkwam. Om maar te zeggen, een radio moet liefst nationaal bereik hebben via 1 zender.

  Like

 7. Mi Amigo Duisburg … waar is de tijd, zeg. Dat knalde natuurlijk binnen in mijn kamertje in Hoeilaart! En dus luisterde ook ik regelmatig, ondanks ik Radio Caroline, Radio Monique en Laser 558 net iets beter en spannender vond 😉 In ieder geval, net zoals jullie het radiovirus dankzij de zeezenders in de 70s via de oren geïnjecteerd kregen, bezorgden jullie dat virus ook aan mij via jullie programma’s op de “vrije radio’s”. Mijn dank is nog altijd heel groot 😉

  Like

 8. Men had tout court van de naam mi amigo moeten afblijven. Het feit dat men wat ex medewerkers van toen in de rangen had wil niks zeggen. Maeva was een originele radionaam en zo hoort het ook.

  Like

 9. Hoe fijn is dit om steeds meer reacties te zien verschijnen hier op de blog.
  Je ziet de radio’ s van vroeger roepen bij veel mensen nog zoveel mooie herinneringen op.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het geheugen. De maevastory geeft de opening weer van het station, alleen, dat is nep, namaak, vals,boerenbedrog. De echte opening met Patrick klonk heel anders. Weet er iemand van jullie nog waarom dit zo is? Dat openingsprogramma van toen met een nogal vermoeide Patrick straalt geen enthousiasme uit, de lp daarentegen…

  Like

 11. Adriaan van landschoot vertelde ooit eens dat mi amigo 2 vanaf de Magdalena eigenlijk maeva zou noemen. Wie weet er meer? Het boek van Ferry raakt dit niet aan.

  Like

 12. In een interview van het free radio magazine zei Patrick valain dat ’aanvankelijk eigenlijk m amigo 2, maeva zou noemen maar dat uiteindelijk toch voor mi amigo werd gekozen. Die frm magazines zijn leesbaar via internet ik weet alleen niet precies welk nummer wel dat de reporter frank vermang is.

  Like

 13. Ben had in de Maeva periode een item in zijn ochtendprogramma waarin Peter Hoogland een luisteraar ging wekken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: